dilluns, 9 d’abril del 2012

Com fer una encimera de ciment (DIY)


Feia ja setmanes que teniem ganes d'ensenyar-vos l'necimera de ciment que estàvem fent, però haviem d'esperar a tenir-la acabada. És una idea que haviem vist en diferents blogs i al veure-ho vam pensar que podria ser una bona solució per al lavabo i aquesta peça és la que ha acabat definint tota l'estètica del lavabo: Un lavabo amb "estètica industrial", o per no ser tan pedants, un lavabo amb rajoles grises i negres mate, busant seguir el to que ens dóna el ciment.

Fer ciment no és difícil, és comprar-ne un sac i afegir l'aigua que diu el fabricant mentre remenes. La part complicada del projecte va ser fer el motlle. Aquí us explicarem pas a pas (i amb moltes fotos) tot el procès:

PAS 1: 


Per fer l'encimera (com per tantes altres coses) vam comptar amb l'ajuda del pare de l'Ester. Nosaltres teniem la idea i les mides. També teniem la pica que anirà sobre l'encimera comprada i ara el que s'havia de fer era un motlle en forma de U per encabiri-hi la pica (que no està pensada per reposar sobre una encimera i per tant feia panxa per la part de sota).

Per fer el motlle és important fer servir fusta contrachapada (la típica de color blanc d'ikea), perque al tenir aquest xapat va molt bé per a que després el ciment no s'hi enganxi i es pugui desenmotllar bé.

Doncs res, és qüestió de prendre mides, fer el dibuix a llàpis a la base, tallar les fustes que serviran de parets a l'alçada que vols que tingui la teva encimera i anar posant-les fent el dibuix que tenies marcat.

Com veieu, per anar fent el motlle (les parets), vam anar unint les diferents fustes amb palets d'aquests de fusta (també típics de tot tips de mobles). Això ho vam fer perquè fós després més fàcil de separar, però com que hi vam afegir pega, de poc va servir. Així que un consell.. no cal fer-ho amb aquests palets i podeu unir-ho directament amb claus.

Per cert, un cop fet el motlle, per dins és bo afegir-hi silicona a les juntes, per a que el ciment (al ser en cert grau líquid) no s'escapi per cap junta ;)

PAS 2:


Bé, un cop fet el motlle cal omplir-lo. Vam agafar el ciment i sense gaire misteri vam anar-hi afegint aigua i remenant. Per sort, el pare de l'Ester té tot d'eines i té una màquina per barrejar grans quantitats. Diriem que és com una batedora de casa mida XXL. I per sort, ell també sabia quan la barreja arriba a la textura adecuada.

Un cop fet el ciment, el motlle s'omple amb malla de filferro per donar-li més base i consistència, i a última hora vam afegir barres de ferro als tres cantons (fent la U) per fer encara més forta la peça.

Cal omplir tot el motlle, fins a dalt de tot de ciment, sense por. Després el que s'ha de fer és anar allisant la superfície i deixar-la plana. Això serveix per anar reomplint els forats que queden i igualar-ho tot.

Consell: Al final de tot, amb una pulidora eléctrica (o amb una eina que puguis fer vibracions) s'ha d'anar passant pels laterals de tot el motlle per treure tot l'aire que s'hagi pogut quedar dins el ciment i que faria que quedés una barreja dèbil. Ja veureu que van sortint petites bombolletes per tot el sobre, això és bo.


Per últim, tapar amb un altre troç de fusta i deixar reposar una setmana mínim. Si el deixeu en una zona on li pot tocar el sol és preferible tapar-ho tot amb una manta, perquè sinó el ciment se us pot anar tornant blanc...

PAS 3. UNA SETMANA DESPRÉS...




Passada una setmana (o més, si no tens pressa), arriba la hora de desmotllar. Tot plegat sense misteri tampoc, però amb compte, això sí. Es treu la tapa i en el nostre cas et sorprens de la quantitat de cràters que trobes al ciment. Sembla la lluna (cliqueu la foto per veure-la gran). Però no hi fa res, aquesta és la banda de sota i no es veurà.


Vas desmotllant poc a poc i vas treient una a una les parets de fusta. Un cop tretes totes, nosaltres vam treure-la fora i amb compte la vam girar sobre la gespa. Així vam poder veure com la part de sota (que serà la de dalt) havia quedat totalment llisa. És sorprenent.

Un cop vist que tot està bé i que no hi ha esquerdes, vam pulir-lo. El millor és agafar una d'aquestes esponges amb paper de vidre, si pot ser bastant suau, per no deixar marques al ciment. Res, una mica les cantonades i poca cosa més.



PAS 4:


Últim pas: vernissar el ciment per protegir-lo de l'aigua. Al ser una encimera de lavabo, estarà exposada a l'aigua constanment. El ciment de per sí és porós, així que l'hem vernissat amb un vernís transparent. L'encimera s'ha enfosquit un pèl, però segueix tenint l'aspecte que voliem. Vamfer dues capes per assegurar-nos :)

Quan la tinguem instal·lada al lavabo, amb la pica blanca a sobre i l'aixeta us l'ensenyarem!!! tenim ganes de veure com queda tot el conjunt...



2 comentaris:

  1. Graacies...tenc ganes.de fer una pica antiga per la cuina...sabeu com fer.la i sobretot donar.li l.acsbat polit i impermeable??
    😀

    ResponElimina
  2. Graacies...tenc ganes.de fer una pica antiga per la cuina...sabeu com fer.la i sobretot donar.li l.acsbat polit i impermeable??
    😀

    ResponElimina